Jaffa cakes

Jaffa cakes aneb pims čoko medžik. Tyto piškotky mi opravdu chyběly a jelikož jsem je na českém trhu v rostlinné podobě nenašla, rozhodla jsem si je upéct. Recept je trochu časově náročnější, ale výsledek za to opravdu stojí!

Ingerdience:

Piškoty:

  • 50g hladké cizrnové mouky
  • 25g hladké pšeničné mouky
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • ½ lžičky sody
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • špetka soli
  • špetka kurkumy (na barvu, lze ji vynechat)
  • 70ml vody
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • ½ lžíce jablečného octa

Želé:

  • 200ml rybízového (či jiného ovocného džusu)
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 4g agaru

Čokoláda:

  • 70g hořké čokolády
  • 1 lžička kokosového oleje

Postup:

  1. V míse smícháme mouky, cukr, sodu, sůl, kypřící prášek a špetku kurkumy.
  2. Do sypké směsi přilijeme vodu rozpuštěný kokosový olej, vanilkový extrakt a vše pořádně promícháme. Když je směs hladká, přilijeme jablečný ocet.
  3. Lžičkou plníme formy (na muffiny). Záleží, jak je máte velké, já dávala 2-3 lžičky do každé.
  4. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 C a pečeme asi 10 minut, dokud nezezlátnou. Po vyndání z trouby je necháme vychladnout a až poté vyklopíme.
  5. Mezitím si připravíme želé. V rendlíku lehce svaříme džus s cukrem a poté přidáme agar. Za stálého míchání vaříme asi 2 minuty. Želé nalijeme do talíře s okraji (dá se použít i spodek od dortové formy) a necháme ztuhnout v ledničce.
  6. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem.
  7. Když máme vychladlé piškoty a ztuhlé želé, vykrájíme z něj kulatým vykrajovátkem menší kolečka než jsou piškoty.
  8. Želé naskládáme na piškoty (pokud máte nízké želé, můžete navrstvit 2 na sebe), poléváme čokoládou a necháme ztuhnout v ledničce.
  9. Dobrou chuť! 🙂

Pokud podle mě budete vařit nebo péct, tak nezapomeňte v příspěvku
na instagramu označit můj profil @torfiwien a hashtag #torfiwien 

Sdílet na: