
Jaffa cakes aneb pims čoko medžik. Tyto piškotky mi opravdu chyběly a jelikož jsem je na českém trhu v rostlinné podobě nenašla, rozhodla jsem si je upéct. Recept je trochu časově náročnější, ale výsledek za to opravdu stojí!
Ingerdience:
Piškoty:
- 50g hladké cizrnové mouky
- 25g hladké pšeničné mouky
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 1 lžíce třtinového cukru
- ½ lžičky sody
- 1 lžička kypřícího prášku
- špetka soli
- špetka kurkumy (na barvu, lze ji vynechat)
- 70ml vody
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- ½ lžíce jablečného octa
Želé:
- 200ml rybízového (či jiného ovocného džusu)
- 1 lžíce třtinového cukru
- 4g agaru
Čokoláda:
- 70g hořké čokolády
- 1 lžička kokosového oleje
Postup:
- V míse smícháme mouky, cukr, sodu, sůl, kypřící prášek a špetku kurkumy.
- Do sypké směsi přilijeme vodu rozpuštěný kokosový olej, vanilkový extrakt a vše pořádně promícháme. Když je směs hladká, přilijeme jablečný ocet.
- Lžičkou plníme formy (na muffiny). Záleží, jak je máte velké, já dávala 2-3 lžičky do každé.
- Dáme péct do předehřáté trouby na 180 C a pečeme asi 10 minut, dokud nezezlátnou. Po vyndání z trouby je necháme vychladnout a až poté vyklopíme.
- Mezitím si připravíme želé. V rendlíku lehce svaříme džus s cukrem a poté přidáme agar. Za stálého míchání vaříme asi 2 minuty. Želé nalijeme do talíře s okraji (dá se použít i spodek od dortové formy) a necháme ztuhnout v ledničce.
- Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem.
- Když máme vychladlé piškoty a ztuhlé želé, vykrájíme z něj kulatým vykrajovátkem menší kolečka než jsou piškoty.
- Želé naskládáme na piškoty (pokud máte nízké želé, můžete navrstvit 2 na sebe), poléváme čokoládou a necháme ztuhnout v ledničce.
- Dobrou chuť! 🙂

Pokud podle mě budete vařit nebo péct, tak nezapomeňte v příspěvku
na instagramu označit můj profil @torfiwien a hashtag #torfiwien